Πολη -τισμός

Γράφει ο Κώστας Παναγιώτου
Κωνσταντινούπολη. Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα και κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για περίπου μια χιλιετία, η πόλη που έχει συνδεθεί όσο λίγες με παραδόσεις και λαϊκούς θρύλους. Η πόλη στο μεταίχμιο μεταξύ  Ανατολής και  Δύσης τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά.

INSTABUL4

Το ιστορικό κέντρο της ευρωπαϊκής πλευράς της Πόλης που βρίσκεται στις δύο όχθες του Κεράτιου κόλπου (την είσοδο του οποίου κατά την πολιορκία της από τους Οθωμανούς οι Βυζαντινοί  είχαν κλείσει τοποθετώντας μια τεράστια αλυσίδα) συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ιστορικά. Η πλατεία του Sultanahmet χωρίζει τα δύο πλέον αναγνωρίσιμα θρησκευτικά σύμβολα της πόλης. Η Αγία Σοφία μόνο και μόνο εξωτερικά προκαλεί δέος αν σκεφτείς ότι αυτό το μεγαλειώδες οικοδόμημα κατασκευάστηκε σχεδόν μιάμιση χιλιετία πριν! Η είσοδος στο εσωτερικό του ναού εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο με την φοβερή βυζαντινή αρχιτεκτονική και δομή του ναού. Από την αντίπερα όχθη το επίσης εντυπωσιακό Sultanahmet τζαμί ή όπως είναι πιο γνωστό μπλέ τζαμί λόγω του χρώματος στο εσωτερικό του.
Σε λίγη απόσταση συναντάμε το παλάτι Topkapi, σύμβολο της μεγαλοπρέπειας και χλιδής των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ εξαιρετικά  ενδιαφέρουσα και η επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο καθώς και η υπόγεια βυζαντινή βασιλική δεξαμενή με τους 336 κίονές της. H περιοχή Eminönü ή αλλιώς Συνοικία της Αγοράς, με έντονο το αραβικό στοιχείο (πολύ συχνή η εικόνα γυναικών με μπούργκα) στην οποία βρίσκονται οι 2 σημαντικότερες ανατολικού τύπου αγορές (ή παζάρια όπως θα λέγαμε εν Ελλάδι) η δαιδαλώδης και τεράστια αγορά ή  Grand Bazaar ή Kapalıçarşι στην οποία μπορείς να  εξασκηθείς όλη την μέρα στην τέχνη του «παζαρέματος» και η αιγυπτιακή αγορά μπαχαρικών ή αλλιώς Mısır Çarşısı την οποία προτείνω αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από παραδοσιακή αγορά της ανατολής καθώς είναι πολύ μικρότερη και χαώδης. Από το Eminönü ξεκινάνε και τα καραβάκια για τις θαλάσσιες διαδρομές της Πόλης.
INSTABUL6Ο γύρος του Βοσπόρου είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψετε! Μοναδική εμπειρία και εικόνες από μια θάλασσα θρύλο. Επίσης απαραίτητη και η επίσκεψη στα πανέμορφα και άκρως τουριστικά Πριγκηπονήσια.
Μέχρι την 1/11/15 διαρκεί η  14η Istanbul Biennial την οποία επίσης αξίζει να επισκεφτείτε (www.biennialfoundation.org/biennials/istanbul-biennial) όπως και το Miniaturk που παρουσιάζει την Κωνσταντινούπολη σε μικρογραφία (http://miniaturk.com.tr).
INSTABUL7Λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το ύψωμα στην περιοχή Eyup στο οποίο υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο αλλά ο πόλος έλξης είναι το περίφημο café Pierre Loti στο οποίο ανεβαίνεις με τελεφερίκ και σου προσφέρει όλο τον Κεράτιο κόλπο στο πιάτο καθώς και εξαιρετική πανοραμική θέα της Πόλης.
instabul10
Περνώντας την γέφυρα του Γαλατά η οποία βρίσκεται σε συνεχή «κατάληψη» από ερασιτέχνες ψαράδες συναντάμε την πιο κοσμοπολίτικη και θορυβώδη περιοχή Beyoğlu στην οποία δεσπόζει ο πύργος του Γαλατά , από την κορυφή του οποίου θα έχετε επίσης μια εξαιρετική πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις της πόλης. Μετά το πέρασμα της γέφυρας του Γαλατά υπάρχει το παλιό υπόγειο τούνελ που οδηγεί στην  İstiklâl Caddesi, την μεγάλη οδό της συνοικίας Πέραν που μέχρι και πριν 50 χρόνια ήταν το κέντρο της ελληνικής κοινότητας της Πόλης. Ο πλέον πολυσύχναστος και εμπορικός δρόμος της πόλης με το νοσταλγικό τραμ να τον διασχίζει να που οδηγεί στην πλατεία Taskim.
INSTABUL1
Όπως οποιαδήποτε πόλη έτσι και η Κωνσταντινούπολη απαιτεί αρκετό περπάτημα αν πραγματικά θέλεις να αισθανθείς την αύρα της και το μωσαϊκό πολιτισμών και εθνοτήτων που συγκεντρώνει αλλά και να αισθανθείς λίγη από την ατμόσφαιρα των παλιών εποχών των οποίων μερικά λίγα σημάδια έχουν αντέξει στο χρόνο. Το συγκοινωνιακό δίκτυο είναι αρκετά επαρκές ειδικά για το κέντρο και τις περιοχές που αναφέρθηκαν, αλλά προτιμήστε το περπάτημα αν φυσικά το αντέχετε.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το street food της Πόλης και ειδικά sandwich με σκουμπρί (balik ekmek στα τούρκικα) στο σημείο αναχώρησης των πλοιαρίων στο Eminönü καθώς και κουλούρια, κάστανα αλλά και μύδοπίλαφο από πλανόδιους πωλητές που υπάρχουν σχεδόν παντού στην Πόλη.
"Από την Πόλη έρχομαι και στη κορφή Inculture" INSTABUL8
Τελευταία Τροποποίηση: Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 12:04