Eγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Καρτ ποστάλ από τον Κατσικά - Wish we were not here

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Καρτποστάλ από τον Κατσικά - Wish we were not here" στο cafe Σαλίγκαρος (Ανεξαρτησίας 70-72 Στοά Αλιέως), το Σάββατο 19.11 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 26.11 κατά τις ώρες καθημερινά: 17:00-22:00, Σαββατοκύριακο: 11:00-22:00.
Η έκθεση "Καρτ ποστάλ από τον Κατσικά - Wishwe were not here" διοργανώνεται από την οργάνωση Jungleye το Photometria International Photography Festival με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της δράσης Photo Europe Days του Ευρωπαικού δικτύου Photo Europe Network (PHEN).

 
Ο Αλί, ο Χανάν, ο Αχμάντ, ο Τόνι, ο Μουσάμπ,ο Κάουα, ο Μοχάμεντ Αλί, ο Μαχμούντ και ο Αχμέτ είναι μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που, μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για περισσότερους από 6 μήνες περιμένοντας την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια νέα ζωήστην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε έναεργαστήριο φωτογραφίας από όπου και μας στέλνουν τις καρτ-ποστάλ τους, αποκαλύπτοντας την καθημερινή ζωή στον καταυλισμό. Άλλοτε συγκινητικές, συναισθηματικές, θλιβερές, άλλοτε αισιόδοξες, καμιά φορά ακόμα και κωμικές, αυτές οι φωτογραφίες είναι ένας τρόπος για να μετριαστεί η δραματική φύση της εξορίας και να παρουσιαστεί, με μια προβλεπόμενη δόση σαρκασμού, το βάρος του μεταναστευτικού ταξιδιού σε ένα φιλικό πλαίσιο που συνήθως συναντάμε σε χαρούμενες διακοπές. Αυτή η διπλή αφήγηση επιτρέπει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να αφήσουν πίσω τους, έστω προσωρινά, τα δεινά τους και να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους στον κόσμο. Μέσα από αυτές τις καρτ-ποστάλ οισυμμετέχοντες αναδημιουργούν μια οπτική μνήμη του ταξιδιού που θεωρούν ότι είναι το ταξίδι της ζωής τους. Σε ένα ευαίσθητοκοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό, οι "wish we were not here "καρτ-ποστάλ, όπως και κάθε επιστολικού χαρακτήρα αλληλογραφία, επιτρέπουνστους ανθρώπους να κάνουν το πρώτο βήμαπρος την κατεύθυνση του «άλλου». Η ιδέα του διαδραστικού φωτογραφικού project ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 μεπρωτοβουλία της οργάνωσης Jungleye, με επικεφαλής τη φωτογράφο Severine Sajous και την αρχιτέκτονα Julie Brun, στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Calais, της Γαλλίας, γνωστό και ως «ζούγκλα». Τον Ιούνιο του 2016, η οργάνωση Jungleye (το μάτιτης ζούγκλας) «μετανάστευσε» από το Calais στον προσφυγικό καταυλισμό του Κάτσικαστα Ιωάννινα και διοργάνωσε, με τησυνεργασία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ένα workshop φωτογραφίες που διήρκεσε τρειςεβδομάδες.

Η Jungleye είναι μια οργάνωση πουδραστηριοποιείται για να δώσει φωνή στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, προκειμένου να καταθέσουν την καθημερινή τους πραγματικότητα και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, χάρηστην φωτογραφία. Μέσα από διαδραστικάεργαστήρια, οι μετανάστες και οιπρόσφυγες, με κάμερες στα χέρια, μέρα μετη μέρα, μοιράζονται τους φόβους τους,την ευτυχία, τη θλίψη, το θυμό και τις ελπίδες τους. Έτσι, μια εικόνα σημαίνειχίλιες λέξεις και πολλές καρτ- ποστάλ συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με θέματα μετα-νάστευσης. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/MSF)είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπουςαποκλεισμένους από την υγειο-νομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικώνκαταστροφών ή εν-όπλων συγκρούσεων. Δραμε μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλάκαι την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις πουμαίνονται στον πλανήτη.

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια:

Photos by Kostis Emmanouilidis

Τελευταία Τροποποίηση: Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 10:16