Έκθεση του Κώστα Μπαλάφα στην δημοτική πινακοθήκη

Το αντάρτικο στην Ήπειρο Το αντάρτικο στην Ήπειρο

 

«Το αντάρτικο στην Ήπειρο, 1940-44».

 

Μια φωτογραφική καταγραφή του αγώνα του ηπειρωτικού λαού ενάντια στον κατακτητή. Μέχρι τις 15 Μαρτίου  στην Δημοτική Πινακοθήκη.Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή η έκθεση του Κώστα Μπαλάφα «Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην Ήπειρο», η οποία φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη.
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της πόλης.Τα εγκαίνια έγιναν από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο, παρουσία πλήθους κόσμου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα της Ηπείρου, όπως τα απαθανάτισε ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους.«...Με αδιάψευστο τρόπο ο φακός του κατέγραψε σκηνές και στιγμές που αποτελούν ύψιστο εθνικό και ιστορικό ντοκουμέντο.Σκηνές πολεμικής βαρβαρότητας, αγχόνες, υποτυπώδη συσσίτια, καθοδηγήσεις και εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, των Ελασσιτών που με θάρρος, ριψοκίνδυνο και άφοβο χαρακτήρα με αντοχές αγριμιού φωτογράφιζε με το μεράκι και το χρέος, με την αμεσότητα της στιγμής. Αυτός φωτογράφιζε και ο φίλος του Λέανδρος Βρανούσης κρατούσε σημειωματάριο.
Μετά την ηρωική Αντίσταση ήρθε ο Εμφύλιος. Κυνηγημένος ο Μπαλάφας, όπως όλοι οι συναγωνιστές του έπεσε σε νέες περιπέτειες. Ευτύχημα είναι πως το ευπαθές υλικό (τα φιλμ) γλίτωσε και έφτασε μέχρι τις μέρες του 1975. Η εποχή '40 η Κατοχή και το αντάρτικο αποτέλεσαν σταθμό στη ζωή του τα οποία αποτύπωσε σ' ένα λεύκωμα με αφηγήσεις του ίδιου....Μέσα από το έργο του ο Κώστας Μπαλάφας μας οδηγεί στο να δούμε την Ελληνίδα μάνα, σαν πρόσωπο –κλειδί στην κατανόηση και ερμηνεία του κατοχικού και μεταπολεμικού σκηνικού στην Ελλάδα, σε πολλαπλούς ρόλους: στο χωράφι, στην οικογένεια, στην αγορά.Μας οδηγεί στη δυνατή και ψυχρή καταγραφή της αγροτικής ζωής, των φτωχών ανθρώπων, της φύσης...», ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.
Τις ευχαριστίες του Κώστα Μπαλάφα και την αγάπη του για την πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο, μετέφερε ο αδελφός του μεγάλου φωτογράφου Παύλος Μπαλάφας. Εξάλλου η αγάπη αυτή ήταν που τον ώθησε να δωρίσει στο Δήμο Ιωαννιτών μέρος από το έργο του.
«Ευχαριστώ όλους όσους κοπιάζοντας, συνέβαλλαν, να πραγματοποιηθεί αυτή η ξεχωριστή γιορτή. Είναι βέβαιο πως σε όσους έχουν την τύχη να επισκεφθούν την έκθεση, θα ξυπνήσουν μνήμες και πολύ δύσκολα θα συγκρατήσουν την συγκίνησή τους», ανέφερε ο κ. Παύλος Μπαλάφας, ο οποίος μετέφερε και το παράπονο του καλλιτέχνη, το οποίο αφορά στην στάση της επίσημης πολιτείας, η οποία δεν αναγνώρισε το έργο του και ότι η αντίσταση δεν διδάσκεται στα σχολεία.Κατά την διάρκεια της έκθεσης προβάλλεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κώστας Μπαλάφας στον Ηλία Γκαρτζονίκα και την τηλεοπτική εκπομπή «ΕΝ ΧΟΡΩ» το 2004, με τίτλο «Η Ήπειρος του Κώστα Μπαλάφα».

 

 


Τελευταία Τροποποίηση: Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011 23:22