Την επιστροφή των θεατρικών επιχορηγήσεων ανακοίνωσε η Yπουργός Πολιτισμού

Τον θεσμό των επιχορηγήσεων για θεατρικά και χορευτικά σχήματα και ομάδες που είτε έχουν σταθερή μακρόχρονη παρουσία και μόνιμη στέγη είτε είναι νεανικά σχήματα με τριετή τουλάχιστον παρουσία, ενεργοποιεί εκ νέου το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στην πρώτη της συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης η υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για την περίοδο 2017-18 ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. 

Όπως διευκρινίστηκε, οι επιχορηγήσεις θα δίνονται με βάση μία παραγωγή ανά σχήμα και η επιλογή θα γίνεται από τις αρμόδιες πενταμελείς Επιτροπές (που πρόκειται να συσταθούν άμεσα) με αξιολογικά κριτήρια, όπου θα προσμετράται μεταξύ άλλων η καλλιτεχνική επάρκεια, η εργασιακή επάρκεια και οι θέσεις εργασίας που παρέχονται, καθώς και η εξωστρέφεια στην επικράτεια ή και στο εξωτερικό.

Οι προκηρύξεις για την υποβολή προτάσεων για την περίοδο 2017-18 θα γίνουν στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, και τα σχήματα που θα προκριθούν θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου 2017. 

Εξάλλου, η Λ. Κονιόρδου ανακοίνωσε την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να κάνει ένα πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και οι συνέργειες, π.χ. με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ θα κατανεμηθούν το 2017 ως εξής: Τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κρήτης, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λάρισας θα λάβουν το καθένα επιχορήγηση 60.000 ευρώ.

Τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Ρούμελης, Κομοτηνής, Καλαμάτας και Βέροιας θα λάβουν επιχορήγηση 46.500.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα πάρει επιχορήγηση 30.000 ευρώ. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας βρίσκεται ήδη εκτός Δικτύου αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ.

Η περίοδος αυτή θα είναι μεταβατική προκειμένου να δοθεί στα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και στους Δήμους που τα στηρίζουν καθώς και στις Περιφέρειες οι οποίες εκ του νόμου συμμετέχουν στις προγραμματισμένες συμβάσεις, η δυνατότητα να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους.

Θα ακολουθήσει στη συνέχεια και η αναθεώρηση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, το ΥΠΠΟΑ δημιουργεί από κοινού με τους περιφερειακούς φορείς ένα πιλοτικό Δίκτυο Φεστιβάλ που θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων, παραγωγών, συμπαραγωγών και ανταλλαγών των περιφερειακών φεστιβάλ μεταξύ τους και με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με την προοπτική αυτή η συνεργασία να αποκτήσει εξωστρέφεια και να διευκολύνει τις συνεργασίες με φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η ιδέα αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία.

Συγκροτημένη πολιτική βιβλίου Παράλληλα, η υπουργός εξήγγειλε την πρόθεση του υπουργείου προχωρήσει στη διατύπωση και στην πραγμάτωση μιας συγκροτημένης πολιτικής βιβλίου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη θέσπιση τεσσάρων νέων Κρατικών Βραβείων Βιβλίου στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναμόρφωσης του θεσμού:

Το Κρατικό Βραβείο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,
το Βραβείο Μετάφρασης βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,
το Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς,
το Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς.
 
Ταυτόχρονα το ΥΠΠΟΑ παρουσίασε τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα επικεντρωθεί ο προβληματισμός για μια νέα δημόσια πολιτική βιβλίου.

Ο κυριότερος είναι η δημιουργία ενός Νέου Θεσμού για το βιβλίο, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, πιο μικρού και ευέλικτου, που θα αναλάβει να εισηγείται την κρατική πολιτική και να συντονίζει δράσεις για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης σε συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
 
Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή της στην επαναφορά της Ενιαίας Τιμής βιβλίου.

Τελευταία Τροποποίηση: Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 19:05