Η Ελευσίνα του χτες, του σήμερα, του αύριo

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλέσης

Η πόλη αυτή φαντάζει σαν μια διαχρονική πρωταγωνίστρια. Συμπορεύεται στωικά με το χρόνο και τις οικουμενικές επιλογές. Φέρνοντας στο μυαλό μας την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο, αμέσως αντιλαμβανόμαστε τη κοινή πορεία της με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη γεωργική επανάσταση, ως η εύφορη γη όπου το στάρι αποτέλεσε τη κύρια πηγή τροφής, μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση και την άναρχη εγκατάσταση του 40% της Ελληνικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Βέβαια η ιστορική της διαδρομή εδραιώθηκε όταν επί 2.000 χρόνια αποτέλεσε το πιο ισχυρό πνευματικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου. Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι το ποια είναι η πόλη σήμερα, κυρίως όμως το που θέλει να οδηγηθεί.

Η πανηγυρική ανάδειξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, εκτός της συγκίνησης που προσέφερε σε όσους γνωρίζουν καλά την ιστορία της, προξένησε και το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Σήμερα η Ελευσίνα συμπορεύεται και πάλι με την ιστορική συγκυρία. Η Ευρώπη παρατηρεί  ανήμπορη τους θεσμούς αλληλεγγύης, συντροφικότητας και συνεργασίας που κάποτε αποτέλεσαν το υλικό μιας μελλοντικής κοινής πορείας, να καταρρέουν. Η πολιτική τάξη αλλά περισσότερο οι ίδιοι οι λαοί αναζητούν έμπνευση, ένα νέο πραγματοποιήσιμο όραμα.

Κάπως έτσι ο θεσμός της ΠΠτΕ, αρκετά διαφορετικός πια είναι η αλήθεια, συνδέεται με όλα τα προαναφερόμενα. Η Ελευσίνα αν και διένυσε μια μεγάλη περίοδο μετασχηματισμού, τελικώς η κρίση και η εν εξελίξει αποβιομηχάνιση της την οδήγησαν στην αναζήτηση ενός άλλου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης. Εξάλλου η ίδια η πόλη βρίσκεται στη καρδιά των Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, ως μια περιοχή με ανεργία, περιβαλλοντολογικά προβλήματα, χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ακριβώς όπως έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα με την υποδοχή δεκάδων χιλιάδων εργατών από την Ελλάδα και την Μικρά Ασία.

Μέσα από αυτή τη κατάσταση, η ανάγκη εύρεσης μιας άλλης παραγωγικής διαδικασίας, οδήγησε μοιραία στη μοναδική επιλογή. Ο Πολιτισμος μπορει και πρεπει να παιξει το ρολο του μοχλου αναπτυξης. Η αισιόδοξη κατάθεση της Ελευσίνας εκμεταλλεύεται στο έπακρο όλα τα δημιουργικά στοιχεία που την συνθέτουν άσχετα με τόσο θετικό ή αρνητικό πρόσημο έχουν. Ακριβώς αυτή η παραδοχή γέννησε το τρίπτυχο της πρότασης. Το δικαίωμα για πνευματική και οικονομική αυτάρκεια των εργαζομένων, την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με το περιβάλλον, την συνειδητοποίηση των κοινωνικών δεδομένων της εποχής.

Η κοινωνική-οικονομική-πολιτική μετάβαση της Ελευσίνας μέσω της δημιουργικής οικονομίας ταυτίζεται απόλυτα με τα θέλω μίας άλλης Ευρώπης, γι αυτό και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων γοητεύτηκε τόσο από το αφήγημα, όσο και από το σχέδιο υλοποίησης του. Η κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος έπεισε καθολικά αφού συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αυτόνομης περιφερειακής πολιτισμικής ανάπτυξης. Η Ελευσίνα αποτελεί ένα στοίχημα όχι μόνο για το θεσμό, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η μετάβαση στην Euphoria ξεκίνησε.                      

Ας επιβιβαστούμε… 


Τελευταία Τροποποίηση: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 09:56

Δείτε ακόμη στο Κωνσταντίνος Καλέσης