6 ημέρες στην Αμοργό‏.. του Κώστα Παναγιώτου

6 μέρες στην Αμοργό λοιπόν. Το νησί του απέραντου γαλάζιου όπως καθιερώθηκε εξαιτίας της ταινίας του Luc Besson "Le Grand Bleu" (1988). Η παραπάνω ταινία είναι και ο λόγος που το νησί θεωρείται ως "Μέκκα" για τους Γάλλους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα το καλοκαίρι και αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών στο νησί.
mulos

Αν υπάρχει κάτι που κάνει την Αμοργό να ξεχωρίζει είναι η διατήρηση της παραδοσιακής της ταυτότητας η οποία δεν έχει θυσιαστεί ούτε στο ελάχιστο στο βωμό της προσέλκυσης τουρισμού. Χαρακτηριστικό οι κάτοικοι του νησιού επέλεξαν να διατηρήσουν τα παλιά μονοπάτια (η αλλιώς "στράτες") παρά να ανοίξουν καινούριους δρόμους προκειμένου να κάνουν το νησί πιο εύκολο στην μετακίνηση για τον μέσο επισκέπτη. Γι αυτό μην ξεχάσετε πριν επισκεφτείτε το νησί να έχετε στις αποσκευές σας καλά παππούτσια για ορεινές πεζοπορίες. Το νησί είναι γεμάτο μονοπάτια με διαβαθμισμένη δυσκολία από πολύ εύκολα και σύντομα έως εξαιρετικά απότομα και κοπιαστικά. Η πιο εντυπωσιακή αλλά και μεγάλης διάρκειας διαδρομή είναι αυτή από την Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας έως το χωριό Λαγκάδα που διαρκεί κοντά στις 6 ώρες και σε πολλά σημεία βαδίζει στην άκρη των εξαιρετικά απόκρημνων πλαγιών της ανατολικής πλευράς του νησιού. Η επίσκεψη στην μονή που κατασκευάστηκε την βυζαντική περίοδο προκαλεί δέος αντικρύζοντας το σημείο στο οποίο είναι χτισμένη στην μέση μιάς σχεδόν κάθετης βραχώδους πλαγιάς ύψους 300 μέτρων που καταλήγει στη θάλασσα, κοντά στην μικροσκοπική παραλία της Αγίας Άννας, της πιο διάσημης παραλίας της Αμοργού. Στην βόρεια πλευρά του νησιού εκτός από το μικρό λιμάνι της Αιγιάλης βρίσκονται και 3 γραφικά χωριά, τα Θολάρια, ο Ποταμός και η Λαγκάδα.
xora
Η Χώρα της Αμοργού έιναι το οικιστικό "κόσμημα" του νησιού , χαρακτηριστικό δείγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με τους ερειπωμένους ανεμόμυλους στην κορυφή της να αναδύουν λίγη από την ατμόσφαιρα των παλαιότερων εποχών. Λιγότερο γνωστή αλλά εξαιρετικά όμορφη είναι και η νότια πλευρά (ή αλλιώς "κάτω μεριά" όπως την λένε οι ντόπιοι"). 
Σημαντικότερες στάσεις είναι η παραλία του Μούρου αλλά και το ναυάγιο του πλοίου "Ολύμπια" στον όρμο του Λίβερου δίπλα από αυτόν της Καλοταρίτισας που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού καθώς και τα ερείπια του αρχαίου οικισμού της Αρκεσίνης δίπλα στο όμώνυμο μικρό χωριό.Τα Κατάπολα, σε μικρή απόσταση από την Χώρα, είναι το κύριο λιμάνι του νησιού και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων επισκεπτών.
Επειδή γράφοντας για την Αμοργό άρχισε να μου λείπει ήδη, θα πνίξω την νοσταλγία μου με ένα ποτήρι ψημμένη αρχίζοντας να μετρώ αντίστροφα για την επόμενη φορά που θα ξαναδώ τους ορεινούς της όγκους να ξεπροβάλλουν στη μέση του Αιγαίου. Εις υγείαν!
hliovasilema

Φωτογραφίες & κείμενο: Κώστας Παναγιώτου

Τελευταία Τροποποίηση: Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 10:43