Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014 15:21

Συνέντευξη με την Μαρία Τσαρούχα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Συνέντευξη της Μαρίας Τσαρούχα, σκηνοθέτιδα της θεατρικής Παράστασης Iraq - 9 Τόποι επιθυμίας  στην Μαριάννα Αναστασοπούλου


Τι σας παρακίνησε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο;

Το έργο είναι ένα εξαιρετικό κείμενο. Κείμενο που εμπεριέχει τόπους, χρόνους, επιθυμίες, αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες που η Χέδερ Ράφο κατάφερε να αναδείξει χρησιμοποιώντας ως συνθήκη,  το παράδοξο του πολέμου, φωτίζοντας όμως με αυτόν τον τρόπο, την έλλειψη  συνειδητότητας του τι θα πει φέρομαι, συμπεριφέρομαι και είμαι  «άνθρωπος». Αυτά που δεν μας αρέσουν στους άλλους είναι αυτά που δεν αντέχουμε σε εμάς. Και όλοι ασυνείδητα είμαστε εμπλεκόμενοι σε τέτοιες συνθήκες. Το ΙΡΑΚ 9 ΤΟΠΟΙ ΕΠΙΘΥΜIΑΣ είναι ένας δρόμος να αναλογιστούμε που βαδίζουμε ως άνθρωποι σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Ποια μηνύματα θέλει να επικοινωνήσει η συγγραφέας του έργου μέσα από τους μονολόγους  των γυναικών;

Οι γυναίκες της Ράφο μιλάνε για την καταστροφή, για την απώλεια, για τον ψυχικό και σωματικό βασανισμό, για όλα τα παράγωγα ενός πολέμου μέσα από την αρσενική τους αντίληψη, χρησιμοποιώντας όμως την γυναικεία ευφυΐα. Μια ευφυΐα που τους παρέχεται από την φύση τους. Οι γυναίκες γεννώντας  φέρουν ζωή, οι άνδρες στον πόλεμο αφαιρούν ζωές. Ο πόλεμος δεν «ταιριάζει» στις γυναίκες, χάνουν τους πατεράδες τους, τους συντρόφους τους, τους αδελφούς τους, τους γιούς τους, τους εραστές τους. Μέσα από το έργο αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε ζήσει στις ειδήσεις των 8, ή διαβάζουμε στις εφημερίδες. Είναι σαν να μας μιλάει μια φωνή μέσα μας, μια συλλογική συνείδηση βαθειά θαμμένη που επιλέγει την «ζωή» και την «αγάπη» ως ύψιστες αξίες.

Πιστεύετε ότι η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία διαφέρει πολύ από τη θέση των χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν στο έργο? Ανήκει η Ελληνίδα στη δύση ή  στην ανατολή;

Οι γυναίκες της δύσης από τις γυναίκες της ανατολής φαινομενικά διαφέρουν σε πολλά, στην ουσία όμως δεν διαφέρουν παρά στις κοινωνικές συμπεριφορές τους. Για μια γυναίκα πουθενά δεν είναι απλά τα πράγματα. Μια γυναίκα στην ανατολή μαθαίνει από μικρή στα δύσκολα, μεγαλώνοντας δυναμώνει και μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που τις επιβάλλονται από την θρησκεία και το κράτος. Στην δύση οι γυναίκες μεγαλώνουν με ευκολίες ισότιμα των ανδρών, αργότερα όμως μπαίνουν σε μια ατέρμονη προσπάθεια τοποθέτησης τους για όσα δικαιούνται πολλές φορές χάνοντας την ταυτότητα τους και τον δρόμο τους σε σχέση με την προσωπική τους εξέλιξη. Οι γυναίκες στο έργο ξέρουν πολύ καλά τι τους συμβαίνει αλλά και τι συμβαίνει γύρω τους. Είναι δυνατές, επαναστάτριες και «όμορφοι» άνθρωποι. Από τις 9 γυναίκες μόνο μια συντηρείται με χάπια για να γλυτώσει από την κατάθλιψη και αυτή ζει στην δύση. Σας λέει κάτι αυτό; Η Ελληνίδα έχει ρίζες στην ανατολή και τις έχει ξεριζώσει, επηρεασμένη από δυτικές συνήθειες που την αποδυναμώνουν. Η Δύση μας είναι χρήσιμη ως εργαλείο για να αναδείξουμε ότι κουβαλάμε στο συλλογικό μας ασυνείδητο και αυτό χτυπάει καρδιά στην ανατολή.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την συγκεκριμένη παράσταση;

Τις προσδοκίες τις έχεις από τον εαυτό σου όταν καταπιάνεσαι με την τέχνη μέσα απο την οποία εξελίσσεσαι. Επιλέγω πράγματα που με εξελίσσουν προσωπικά, κατά την διάρκεια των προβών και της  δουλειάς κάνω βήματα προσπαθώντας να κατακτήσω τον στόχο που έχω οραματιστεί από την πρώτη στιγμή. Μέσα σε αυτή την ιστορία εξέλιξης εμπλέκω και όλους τους συνεργάτες, άλλος δρόμος για εμένα δεν υπάρχει είναι απόλυτα συλλογική η δουλειά μας. Όταν παραδώσω ένα έργο έχω τελειώσει με αυτό, μετά έχουν λόγο και προσδοκίες οι ηθοποιοί και οι θεατές. Οι ηθοποιοί έτσι ώστε σε κάθε παράσταση να έχουν κάνει ένα βήμα κατανόησης, αποδοχής και εξέλιξης του εαυτού τους και της έκθεσης αυτού και οι θεατές για να μπορέσουν να διευρύνουν τον τρόπο αντίληψης τους σε ότι αφορά στο γνωσιακό και το αισθητικό τους κριτήριο. Υπέροχη διεργασία! Επιθυμία μου είναι η δουλειά να μαθευτεί, να την δει πολύς κόσμος  και να αγγίξει ένα κομμάτι της ψυχής μας φέροντας μας πιο κοντά σε ότι μας ενώνει γιατί δυστυχώς είμαστε εστιασμένοι σε ότι μας χωρίζει και αυτό δεν έχει πρόοδο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να είμαι ευτυχισμένη!

Να συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ!

Δύο σκηνοθεσίες που καταπιάνονται με καίρια κοινωνικά θέματα, ένας ρόλος, μία εξαιρετική δισκογραφική συνεργασία που αναμένεται να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος..

και να εισαχθεί το Method Acting που διδάσκω 16 χρόνια, σε Ελληνική Κρατική Σχολή! Το τελευταίο έχει πολλά καλά να προσφέρει…

 

skinothetis

Facebook official page

www.mariatsaroucha.com

Διαβάστηκε 1566 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014 08:24