Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 12:54

In Mute Festival - Συνέντευξη με τον Μιχάλη Μοσχούτη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Συνέντευξη στην Μαριάννα Αναστασοπούλου


Ο Μιχάλης  Μοσχούτης είναι μουσικός και επιμελείται του  διήμερου φεστιβάλ Ιn mute (12-13/10) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που αποσκοπεί να αναδείξει τη δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα ενός φεστιβάλ που συνδυάζει τη σύγχρονη μουσική με τον βωβό κινηματογράφο;

Νομίζω ότι εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του βωβού κινηματογράφου και της σύγχρονης μουσικής, μέσα από την οποία δεν προκύπτουν μόνο παραστάσεις - προβολές αλλά και γνωστοί δίσκοι όπως το "Man with a movie camera" των Cinematic Orchestra και το "Dracula" του Philip Glass. Οπότε δεν θα μπορούσα να πω ότι από μόνη της η ιδέα για ένα φεστιβάλ που συνδυάζει τη σύγχρονη μουσική και τον βωβό κινηματογράφο αποτελεί κάτι το ξεχωριστό. Η ιδαιτερότητα που πιστεύω ότι έχει το In Mute είναι ότι προσεγγίζει τις ταινίες αυτές από μια πολύ συγκεκριμένη μουσική και ηχητική σκοπιά που πιστεύω ότι μπορεί να ανοίξει και ένα διάλογο για την σχέση που έχει ευρύτερα ο ήχος και η κινούμενη εικόνα.

 

Τί θα παρακολουθήσει το κοινό που θα παρεβρεθεί  στο διήμερο φεστιβάλ;

Θα παρακολουθήσει την ταινία του Eisenstein Strike με ένα νέο μουσικό έργο από τον Αυστραλό καλλιτέχνη Lawrence English. Το ντοκιμαντέρ Nanook of the North με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Thomas Köner και την πιανίστα Ivana Neimarevic. Τους Silent Move, το ντουέτο του Γιάννη Παξεβάνη και Βασίλη Τζαβάρα που θα ντύσει ηχητικά το The Fall of the House of Usher του Jean Epstein και την δραματική ταινία Wind του Victor Sjösrtröm με την δικιά μου μουσική συνοδεία. Την Κυριακή πριν τις προβολές θα γίνει μια ανοιχτή συζήτηση με τους μουσικούς του In Mute και τους σκηνοθέτες Στέλλα Θεοδοράκη, Κωνστανή Φραγκόπουλο και Γιώργο Ζώη. Επίσης σημαντικό μέρος του φεστιβάλ αποτελεί και το παιδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνει το πρωί του Σάββατου και της Κυριακής.

 

Ως επιμελητής του φεστιβάλ μιλήστε μας  λίγο για τη σχέση μεταξύ μουσικής και εικόνας;

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον στη σχέση ήχου και εικόνας είναι ότι λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Ο ήχος μπορεί να αναπαραστήσει μια εικόνα, να δημιουργήσει το χώρο στον οποίο η εικόνα υπάρχει, να αναδείξει κάποια λιγότερο εμφανή νοήματα μια εικόνας αλλά και να καθορίσει το νόημα που τελικά θα έχει η εικόνα. Το τελευταίο διάστημα που βλέπω και δουλεύω μουσικά αρκετές βωβές ταινίες εκπλήσσομαι όλο και περισσότερο από το πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει ο ήχος στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια ταινία. Επίσης ελπίζω σιγά σιγά στην Ελλάδα να υπάρξει κάποια ευαισθητοποίηση σε θέματα που έχουν να κάνουν με το ηχητικό μας περιβάλλον. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο όμως δυστυχώς έχουμε παραμελήσει.

 

Το πρόγραμμα ξεκινά με την ταινία The Wind (1928) του Victor Sjöström. Γιατί επιλέξατε να πλαισιώσετε με μουσική τη συγκεκριμένη ταινία;

Καταρχάς γιατί μου αρέσουν πολύ οι ταινίες του Sjöström. Πέρσι το καλοκαίρι είχα συνοδεύσει και το A Man There Was του Sjöström. Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο πως το A Phantom Carriage έχει χαρακτηριστεί από τον Bergman ως "the film of all films". Οι ταινίες του Sjöström έχουν έναν εντελώς διαφορετικό ρυθμό από τις υπόλοιπες βωβές ταινίες που έχω δει. Το Wind συγκεκριμένα ήταν και μια πρόκληση για μένα γιατί καθ' όλη την διάρκεια της ταινίας υπονοείται ο ήχος του ανέμου και χρειάστηκε αρκετή δουλειά για να αποφασίσω πως θα προσεγγίσω ηχητικά ένα έργο στο οποίο υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος ήχος τον οποίο δεν ακούμε.

 

Ποιοί είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες  σας από αυτό το φεστιβάλ;

Είναι η πρώτη χρονιά του In Mute. Ελπίζω καταρχάς φέτος να πάει καλά, αλλά και να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με περισσότερες ταινίες και πιο πολλούς μουσικούς.

 

Ποιό είναι το επόμενο μουσικό project που σχεδιάζετε;

Εδώ και αρκετό διάστημα δουλεύω μια καινούργια δουλειά, οπού πέρα από τους καθαρά κιθαριστικούς ήχους με τους οποίους συνήθως δουλεύω, έχω συμπεριλάβει και ένα σχήμα πνευστών οργάνων. Η ιδέα για την συγκεκριμένη δουλειά έχει προκύψει από το ενδιαφέρον μου για την μουσική που προσεγγίζει την σωματική και υλική διάσταση του ήχου. Ελπίζω πως θα κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Διαβάστηκε 1526 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιανουάριος 2014 09:41