Παναγιώτης Παπουτσής

Παναγιώτης Παπουτσής

Σε "Γαλλικά" χέρια περνάνε 2 από τους σημανικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας. Έπειτα από την παραλαβή της διοίκησης του Μουσείου Μπενάκη από τον διάδοχο του Άγγελου Δεληβορριά, Ολιβιέ Ντεκότ και το Φεστιβάλ Κινηματογραφου της Θεσσαλόνικης περνάει στα χέρια της  Ελίζ Ζαλαντό (Élise Jalladeau) από τον Δημήτρη Εϊπίδη. Η Ελίζ Ζαλαντό έχει υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ πέρσι ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εχει δουλέψει ως παραγωγός σε ταινίες φιξιόν και ντοκιμαντέρ κι έχει ιδρύσει την δική της εταιρία παραγωγής Charivari Films, παραγωγές της οποίας έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά από σημαντικά φεστιβάλ. Είναι καλή γνώστης της αγοράς, των φεστιβάλ και του παγκόσμιου κινηματογράφου και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο χώρο. Η Ελίζ Ζαλαντό επιλέχθηκε για την εμπειρία της και το όραμα της για την ανάπτυξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την εξέλιξη και την διόρθωση στρεβλώσεων που

Στην Ευρώπη διοργανώνονται συνολικά 92 φωτογραφικά φεστιβάλ σε 26 χώρες. Με μεγάλη διαφορά τα σκήπτρα των φωτογραφικών διοργανώσεων κρατάει η Γαλλία, χώρα με πλούσια παράδοση στον πολιτισμό και την επένδυση της πολιτιστικής της βιομηχανίας, με 23 φεστιβάλ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 9 φεστιβάλ καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι Ευρωπαϊκές φωτογραφικές διοργανώσεις ανά χώρα.
Γερμανία
Οκτώβριος: Fotobook Festival - Kassel
Γαλλία
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 11:03

Συνέντευξη με τους Superbacana

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Παπουτσή

Μία ημέρα πριν την εμφάνιση τους στο Gagarin 205, μια βραδιά αφιέρωμα στον "Tiao" -  Βαρόνο της Βραζιλιάνικης Soul, το πολυμελές γκρουπ Superbacana απαντά στις ερωτήσεις μας.

Πώς προέκυψε το όνομα και η σύνθεση των Superbacana;
To όνομα το πήραμε από το ομώνυμο κομμάτι του Caetano Veloso από τον πρώτο του σόλο δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1968.
Περιέχει ένα εκλεκτικό σύνολο επιρροών, καταδεικνύοντας την "antropofagia" (καλλιτεχνικός κανιβαλισμός) του κινήματος Tropicália. Ήχοι από ψυχεδέλεια, ροκ, ποπ, ινδική μουσική, μπόσα νόβα, παραδοσιακή μουσική της Bahia και άλλα είδη εμφανίζονται στο άλμπουμ.
Κατ' αντιστοιχία, δείχνει τις πολλές επιρροές του γκρουπ, γιατί δεν παίζουμε μόνο ένα είδος, πχ. μόνο brazilian jazz, αλλά πειραματιζόμαστε με πολλά.
Είστε ένα πολυμελές σχήμα, αυτό δυσκολεύει τον συγχρονισμό σας για το τελικό αποτέλεσμα;
Το να συντονιστούν 12 άτομα έχει ένα βαθμό δυσκολίας, αλλά ο ήχος που προκύπτει από ένα τέτοιο big band μας αποζημιώνει. Πρακτικά,
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015 15:31

Έκθεση του Henri Cartier-Bresson στη Μυτιλήνη

 

Γράφει ο Παναγιώτης Παπουτσής
Φέτος επιλέξαμε για τις διακοπές μας το όμορφο νησί της Λέσβου. Το νησί, κατά την γνώμη μου, με τα ωραιότερα χωριά και αρχοντόσπιτα του Αιγαίου, το νησί που ενώνει τη δύση με την ανατολή, το νησί των σημαντικών ποιητών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας. Με έκπληξη και ενθουσιασμό είχα ενημερωθεί για το σημαντικό φωτογραφικό γεγονός από τον Πρόεδρο κ. Στρατή Τσουλέλλη. Καθώς λοιπόν συμπέσανε οι ημέρες των διακοπών μου με την έκθεση του σημαντικού Γάλλου φωτογράφου, επισκέφτηκα την έκθεση και σας παρουσιάζω τις εντυπώσεις μου.
Το κτίριο της έκθεσης ήταν παλαιός οίκος ανοχής και παραχωρήθηκε στη ΦΕΜ (Φωτογραφική Εταιρείας Μυτιλήνης) για την διοργάνωση εκθέσεων. Είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα αστικής αναβίωσης και παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πόλεις τις Ελλάδας, στις οποίες χώροι ρημάζουν και δεν παραχωρούνται σε πολιτιστικές ομάδες ή συλλόγους.
Bresson_2
Οι φωτογραφίες της
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 00:00

PHOTOVISION 2015

Το τριήμερο της Photovision, της γιορτής για την Φωτογραφία, το Video και τις εφαρμογές τους ολοκληρώνεται σήμερα στο εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Περιστερίου.
2015-03-22_12-09-10_658
Σε μικρότερο χώρο από άλλες χρονιές, δίχως όμως να υστερεί σε αριθμό εκθέσεων και ποιότητα εκδηλώσεων, ομιλιών, σεμιναρίων, workshops και happenings, η Photovision ακολουθεί τεχνολογικά τις εξελίξεις της φωτογραφίας, προσελκύοντας για ακόμη μια χρονιά το ενδιαφέρον των φανατικών της φωτογραφίας και του φωτογραφικού εξοπλισμού.
2015-03-22_12-09-48_35
Το ιστορικό της διοργάνωσης

Η εταιρεία “Press Photo Publications” ιδρύθηκε στην αρχική της μορφή το 1989, με πρώτο αντικείμενο την έκδοση του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, του πρωτοπόρου στην εποχή του και αρχαιότερου αυτή τη στιγμή φωτογραφικού περιοδικού της χώρας μας.

2015-03-22_12-20-44_101

H εδραίωση του περιοδικού έφερε σαν φυσικό επακόλουθο τη διοργάνωση της πρώτης PΗΟΤΟVISION (1995) της μεγάλης έκθεσης του κόσμου της εικόνας που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία εξ αρχής και κατέκτησε αμέσως την εμπιστοσύνη των εταιριών και την εκτίμηση του κοινού. Έκτοτε η PΗΟΤΟVISION διοργανώνεται σταθερά
Γράφει ο Παναγιώτης Παπουτσής

Επισκεφτήκαμε την Τέιτ Μόντερν στο Λονδίνο και σας παρουσιάζουμε τις φωτογραφικές εκθέσεις που είδαμε.
Η επίσκεψη στους χώρους στους οποίους η είσοδος είχε 13 Λίρες έγινε με την όπισθεν (εννοώ από την έξοδο χωρίς να πληρώσουμε, το Ελληνικό δαιμόνιο ξαναχτύπησε)
Στις περισσότερες εκθέσεις και στα Μουσεία του Λονδίνου η είσοδος είναι δωρεάν, πλην κάποιων σημαντικών περιοδικών που υπάρχει εισιτήριο.

H γκαλερί μοντέρνας τέχνης Τέιτ Μόντερν βρίσκεται σε ένα ανακαινισμένο ηλεκτρικό σταθμό και φιλοξενεί τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης του 20ου αιώνα. Στην Τέιτ Μόντερν θα δείτε έργα των Νταλί, Πικάσο, Όλντενμπουργκ, Αντρέ,  Σεζάν, Ματίς , Μονέ, Λονγκ, Πόλοκ, Ρόθκο, Μουρ, Μπέϊκον, Πικάσο, Μοντιλιάνι, Τζιακομέτι μέχρι Γκίλμπερτ Τζορτζ, Μποτσιόνι, Μοντριάν καθώς και περιοδικά μπορείτε να δείτε αφιερώματα και εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών.
Η Τέιτ Μόντερν, όπως και σε όλα τα μουσεία του Λονδίνου, διοργανώνουν συχνά  δραστηριότητες, ομιλίες και μαθήματα για ενήλικες και παιδιά με την διαδραστική συμμετοχή τους. 

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο έχει αναλάβει την σχεδιάση και ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος".

Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πολιτιστικό έργο της χώρας μας το οποίο ενδέχεται να αλλάξει το τοπίο στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κέντρο επισκεπτών, μέσω του οποίου ενημερώνεται το κοινό για την εξέλιξη των εργασιών του έργου κάνοντας όμως παράλληλα και έρευνα για την προτίμηση του κοινού όσον αφορά τις δράσεις που θα υπολοποιεί κατά την ολοκλήρωση του.

 

ISN1_F15338
Ιστορικό
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) προσφέρει ως δωρεά περισσότερα από €550 εκατομμύρια για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φαληρικό Δέλτα της Αθήνας. Η δωρεά είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από ελληνικό κοινωφελές ίδρυμα
και μία από τις μεγαλύτερες στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, παγκοσμίως. Το ΚΠΙΣΝ θα στεγάσει την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), την Εθνική Βιβλιοθήκη
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 17:09

Μαδρίτη - Espacio Fundación Telefónica

 

Το Fundación Telefónica της Μαδρίτης

Γράφει ο Παναγιώτης Παπουτσής

Στο 4 όροφο κτίριο του  Fundación Telefónica στην Gran Vía 28 της Μαδρίτης, φιλοξενούνται συνολικά 4 εκθέσεις, εκ των οποίων οι 2 φωτογραφίας, 1 μόνιμη με την ιστορία των τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας και μια βιντεοεγκατάσταση του Ιάπωνα καλλιτέχνη  Ryoji Ikeda. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και ο χώρος είναι από τους πιο οργανωμένους που έχω επισκευτεί.

madrid1


Μόνιμη έκθεση του Telefonica Foundation
Ο σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να ανιχνεύσει την εξέλιξη της εξ αποστάσεως επικοινωνίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία της τηλεφωνίας στην Ισπανία.
Μία νοσταλγική βόλτα της μνήμης ανάμεσα στις συσκευές και τα συστήματα του παρελθόντος.
Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε επτά τμήματα, τα 50 επιλεγμένα κομμάτια απεικονίζουν ένα ταξίδι στον χρόνο, το οποίο ξεκινά με τη γέννηση των τηλεπικοινωνιών φτάνοντας στο σήμερα.
Αυτό το ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν, αποκαλύπτει την απίστευτη μεταμόρφωση των τηλεπικοινωνιών τα
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 00:00

Athens Photo Festival 2013

Παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια του Athens Photo Festival 2013 και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από τη περσινή διοργάνωση.


2013-11-01_22.04.29-1

Jacob Aue Sobol (DK) - Close to you

 

 

2013-11-01_21.38.00-1

Cédric Delsaux (FR) - Here to stay

 

 

2013-11-01_21.34.46-1

Enri Canaj - Shadows in Greece

 

 

Το Κεντρικό Πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2013 άνοιξε τις πύλες του χθες, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) και πολλοί Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το έργο 22 διεθνούς φήμης φωτογράφων και 3 ομαδικές εκθέσεις νέων δημιουργών (Athens Photo Inspiration 2012, Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2013, Τα Όρια της Πόλης). Το δυνατό στοιχείο της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσία φωτογράφων από όλο τον κόσμο, τοποθετώντας την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής, υποστηριζόμενο από πολλές πρεσβείες της Αθήνας καθώς και από Πρόγραμμα της Ευρωπαικής Ένωσης. Ακόμη η αξιοποίηση χώρων που μέχρι πέρυσι ήταν αποθήκες έδωσαν έναν τόνο ανανέωσης στο Φεστιβάλ. Ο βασικός

 

Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Ρώμης, με τη συμμετοχή περίπου 200 φωτογράφων, με περισσότερες από 2.000 φωτογραφίες και πάνω από 100 εκθέσεις, διαλέξεις, διαγωνισμούς, εργαστήρια και ένα χώρο αφιερωμένο στην ανεξάρτητη εκδοτική Πρωτοβουλία.
rome10
Η διάρκεια του είναι από 5 Οκτώβριου έως 8 Δεκέμβριου 2013 και είναι η δωδέκατη σε σειρά διοργάνωση του.
Η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η δημιουργία μιας επιστημονικής επιτροπής που αποτελείται από τους Éric de Chassey, Tim Davis, Marco Delogu (ο οποίος είναι και επιμελητής του Φεστιβάλ), Bartolomeo Pietromarchi και Guy Tillim.
rome1
rome3
rome6
rome4
Θέμα της 12ης διοργάνωσης είναι Vacatio: η αναστολή και η απουσία στη φωτογραφία, ο προβληματισμός σχετικά με την πράξη της φωτογράφησης, η ιδιαιτερότητα της πειθαρχίας - ακόμη και σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες - σχετικά με την έννοια της αφαίρεσης, στα σύνορα μεταξύ φωτογραφίας και τις άλλες τέχνες.
rome8
rome7
Ο χώρος που διοργανώνεται το Φεστιβάλ είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MACRO. Πρόκειται