Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 19:20

Συνέντευξη με τον Γιάννη Αναστασάκη

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Συνέντευξη στoν Γιώργο Τσαντίκο

Γιάννης Αναστασάκης: Ο διαρκής πειραματισμός και το… πετάλι που δεν κάνει τίποτα

Ο Γιάννης Αναστασάκης (www.JannisAnastasakis.com) είναι μουσικός. Εδώ και μια δεκαετία και κάτι, έχει συνδέσει το όνομά του με τα πετάλια για κιθάρες και μπάσα, τα Jam Pedals, τα οποία, για τους ρέκτες, δεν είναι απλώς διάσημα για τον ήχο και την ποιότητά τους, αλλά πλέον, είναι περιζήτητα. Βασικά όμως, ο Αναστασάκης παραμένει μουσικός και μιλάει για τη μουσική, τους μουσικούς, τα εφέ, την τεχνολογία και τα σχέδιά του, λίγο πριν εμφανιστεί στο 2ο Soundtrope Festival, στα Γιάννενα

-Ποιο είναι το τρέχον μουσικό σας πρότζεκτ και τι περίπου θα δούμε-ακούσουμε στο Soundtrope;

Το τελευταίο μου πρότζεκτ ονομάζεται «Plague» και έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την απουσία της ηλεκτρικής κιθάρας. Βασική πηγή ήχου αποτελεί ένα βύσμα συνδεδεμένο στη γείωση, ένας σκέτος βόμβος δηλαδή, και η επεξεργασία του μέσα από διάφορα εφέ. Συνοδεύεται και από ένα laser show.

Μπορεί κάποιος να πάρει μια ιδέα εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=xojBMgR_bxo

-Η μουσική τελικά «ξανασυστήνεται» στο δημιουργό της και στους ακροατές της, μέσα από τον πειραματισμό;

Πιστεύω πως η σχέση του δημιουργού με τη μουσική είναι ένας διαρκής πειραματισμός, άρα και το κοινό πάντοτε λαμβάνει ένα αποτέλεσμα, «προϊόν» πειραματισμού.

-«Παρότι η ‘μουσική αγορά’ στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλη, η ‘μουσική παραγωγή’ και ο κόσμος που ασχολείται (σε ωδεία κ.λπ.) είναι αξιοπρόσεκτα». Πόσο ισχύει αυτή η φράση;

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη «παραγωγή» μουσικής και μεγαλώνει διαρκώς σε αντίθεση με το ότι η μουσική βιομηχανία καταρρέει. Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η τεχνολογία, διότι όλοι πια μπορούν να δημιουργήσουν μουσική με ένα οποιοδήποτε υπολογιστή ή ακόμη και κινητό.

Αν με τον όρο «μουσική αγορά» εννοούμε το κοινό ως αποδέκτη, τότε πιστεύω πως ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπω να υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση και το πιο σημαντικό, αισθάνομαι πως το κοινό είναι περισσότερο ανοιχτό και εκπαιδευμένο σε νέα ακούσματα και κατά κάποιο τρόπο τα αναζητάει.

-Τα Jam pedals, τα εφέ που κατασκευάζετε, έχουν γίνει «δεύτερη φύση» για αρκετούς μουσικούς, μερικούς μάλιστα ιδιαίτερα γνωστούς, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε και με τη «μηχανική» του ήχου;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι κατασκευαστικά με τα εφέ πριν από περίπου 11 χρόνια, μια περίοδο που ως κιθαρίστας είχα στρέψει το ενδιαφέρον μου στην ποιότητα του ήχου και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούσα. Την ίδια στιγμή ήμουν σε μια σχολή (ηλεκτρολόγων) απ' όπου είχα αρχίσει να αποκτώ κάποιες βασικές τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις.

Συνέβη κάπως αυθόρμητα, στην αρχή ξεκίνησε από περιέργεια και γρήγορα εξελίχθηκε σε αγαπημένη ενασχόληση.

-Ένα καλό rig εξασφαλίζει στον μουσικό την ιδιαιτερότητα και την πρωτοτυπία ή χρειάζονται και άλλα πράγματα;

Προφανώς και δεν είναι αρκετό. Ο εξοπλισμός και τα όργανα είναι απλά εργαλεία.  Χρειάζεται αρχικά η γνώση που προκύπτει από τη «μελέτη» και τον πειραματισμό, και στην συνέχεια η φαντασία και η αισθητική για να προκύψει το «πρωτότυπο».

-Ποιο είναι το πλέον παράξενο εφέ που σας έχουν ζητήσει-παραγγείλει;

 

-Υπάρχει κάποιος ήχος που δεν έχετε «εγκλωβίσει» ακόμη στα εφέ και το θέλετε πολύ;

Συνήθως λειτουργώ ανάποδα, «αντλώ» όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία από κάθε εφέ και δοκιμάζοντας συνδυασμούς «συλλέγω» ήχους και χροιές και δημιουργώ με αυτό τον τρόπο μια μεγάλη παλέτα ήχων. Οι ήχοι αυτοί συνήθως μου δίνουν μια πρώτη κατεύθυνση στο πως θα κινηθώ δημιουργικά.

Info:

2nd Sountrope Fest, θέατρο «Έκφραση», Αραβαντινού 14, Γιάννενα.

Παρασκευή 6 Απριλίου, 22:15-22 :45 Jannis Anastasakis  (ambient noise, experimental)


Διαβάστηκε 1878 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 16:03

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη με τους Folk N Roll Συνέντευξη με τους Insect Radio »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.