Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 11:03

Συνέντευξη με τους Superbacana

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Παπουτσή

Μία ημέρα πριν την εμφάνιση τους στο Gagarin 205, μια βραδιά αφιέρωμα στον "Tiao" -  Βαρόνο της Βραζιλιάνικης Soul, το πολυμελές γκρουπ Superbacana απαντά στις ερωτήσεις μας.

Πώς προέκυψε το όνομα και η σύνθεση των Superbacana;
To όνομα το πήραμε από το ομώνυμο κομμάτι του Caetano Veloso από τον πρώτο του σόλο δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1968.
Περιέχει ένα εκλεκτικό σύνολο επιρροών, καταδεικνύοντας την "antropofagia" (καλλιτεχνικός κανιβαλισμός) του κινήματος Tropicália. Ήχοι από ψυχεδέλεια, ροκ, ποπ, ινδική μουσική, μπόσα νόβα, παραδοσιακή μουσική της Bahia και άλλα είδη εμφανίζονται στο άλμπουμ.
Κατ' αντιστοιχία, δείχνει τις πολλές επιρροές του γκρουπ, γιατί δεν παίζουμε μόνο ένα είδος, πχ. μόνο brazilian jazz, αλλά πειραματιζόμαστε με πολλά.
Είστε ένα πολυμελές σχήμα, αυτό δυσκολεύει τον συγχρονισμό σας για το τελικό αποτέλεσμα;
Το να συντονιστούν 12 άτομα έχει ένα βαθμό δυσκολίας, αλλά ο ήχος που προκύπτει από ένα τέτοιο big band μας αποζημιώνει. Πρακτικά, κάνουμε πρόβες αρχικά ανά ομάδες, πχ. η ομάδα των φωνητικών, η ομάδα των χάλκινων πνευστών κλπ και μετά, αφού έχουμε μάθει τα μέρη μας συναντιόμαστε και παίζουμε όλοι μαζί.
Ποια είναι τα σχέδια σας για άλλες συναυλίες στο άμεσο μέλλον;
Το συγκρότημα ξεκίνησε ως one-off, μια αφορμή για να παίξουμε τη μουσική που αγαπάμε και να περάσουμε καλά, καθώς όμως μεγαλώνει το ρεπερτόριό μας και η σύνθεση της μπάντας, μας φανταζόμαστε να παίζουμε και αλλού, όπως και να κάνουμε κι άλλα αφιερώματα σε αγαπημένους μας μουσικούς.
Πως προέκυψε το αφιέρωμα στον "Tiao" και την Βραζιλιάνικη Soul;
Το περασμένο καλοκαίρι, σε μια φιλική κουβέντα με τον πολιτιστικό ακόλουθο της Πρεσβείας της Βραζιλίας, εκείνος ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα διοργάνωναν μια προβολή της ταινίας για τον Tim Maia και του πρότεινα αυθόρμητα να το συνδυάσουμε με λάιβ, μιας και στο ρεπερτόριό μας είχαμε ήδη κάποια κομμάτια του Tim Maia, που είναι και ένας από τους αγαπημενους καλιιτέχνες του Jef. Ήταν πολύ θετικός στην ιδέα και έτσι προέκυψε το τριπλό event (προβολή - συναυλία - dj sets) που θα παρουσιάσουμε αύριο.
Υπάρχει προγραμματισμός για την κυκλοφορία κάποιου album;
Δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο, μιας και τα κομμάτια που παίζουμε δεν είναι δικά μας, αλλά γνωστά κομμάτια της βραζιλιάνικης μουσικής.
Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής των θεματικών εμφανίσεων σας;
Η πρώτη μας εμφάνιση τον περασμένο Μάιο στο Six Dogs ήταν σαν πάρτυ αποχαιρετισμού: είχε ποικίλλο ρεπερτόριο και σαν αφορμή είχε το τέλος της θεατρικής παράστασης στην οποία έπαιζε ο Jef και την αναχώρησή του την επόμενη μέρα για Βραζιλία.
Αυτη τη φορά, επιλέξαμε τον Tim Maia με αφορμή την ταινία. Υπάρχουν σκέψεις για αφιέρωμα σε έναν άλλο μεγάλο καλλιτέχνη, αντιδιαμετρικά αντίθετο σε ύφος και προσωπικότητα.

 

Πληροφορίες για την συναυλία εδώ
Διαβάστηκε 2372 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 11:57

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.