Κρίσιμοι Διάλογοι στο ΕΜΣΤ, Αθήνα - Αμβέρσα

Εγκαίνια: Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, στις 19.00

Διάρκεια: 31 Οκτωβρίου 2016- 29 Ιανουαρίου 2017

Επιμέλεια: Bart De Baere, Κατερίνα Κοσκινά

Βοηθοί επιμελητές: Σταμάτης Σχιζάκης, Jan De Vree

Η πρώτη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).  Η έκθεση, υπό τον τίτλο Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα θα εγκαινιαστεί στις στις 31 Οκτωβρίου 2016 και θα διαρκέσει εως τις 29 Ιανουαρίου 2017, επανεκκινώντας ουσιαστικά την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία του. Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο Μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. Τον Απρίλιο του 2017, θα ταξιδέψει σε περιορισμένη εκδοχή στο Βέλγιο.

Κείμενο για την έκθεση της Διευθύντριας του ΕΜΣΤ κ. Κατερίνας Κοσκινά και του Διευθυντή του M HKA κ. Bart De Baere

Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα είναι η πρώτη περιοδική έκθεση στην πολυαναμενόμενη δημόσια λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Η έκθεση, που εγκαινιάζει το πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον κόσμο, αποτελεί έναν στοχαστικό διάλογο μεταξύ των συλλογών του ΕΜΣΤ και του Μ HKA, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλάνδρας με έδρα την Αμβέρσα.

Κίνητρο για τις δύο δράσεις, Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα και Το ΕΜΣΤ στον κόσμο, είναι η αναγκαιότητα του πολιτιστικού διαλόγου σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στο πλαίσιο μιας πολυπρόσωπης Ευρώπης. Οι κοινωνίες στις μέρες μας έχουν την τάση της πόλωσης, με στρατόπεδα του 49 τοις εκατό έναντι του 51 τοις εκατό, και οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν εξαρχής από ανταγωνιστικές θέσεις, με την εσωστρέφεια και τον ατομικισμό να έχουν εδραιωθεί ως καταστάσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν υψηλότερες φιλοδοξίες από την ενίσχυση του διαλόγου, η εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρέθηκε πρόσφατα ο διάλογος, συχνά άγγιξε οριακά επίπεδα και μπορεί να περιγραφεί ως κρίσιμη.

Η έκθεση Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα αναπτύχθηκε από κάτω προς τα πάνω, με αφετηρία κάθε φορά έργα ενός Έλληνα και ενός Βέλγου καλλιτέχνη που συντονίζονται, αναζητώντας μια έννοια που προκύπτει από αυτή τη συνήχηση και  προσθέτοντας, στη συνέχεια, έναν τρίτο καλλιτέχνη, από τη μία εκ των δύο συλλογών. Έτσι, η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από 22 έννοιες με αντίστοιχα έργα τριών καλλιτεχνών σε διάλογο γύρω από την έννοια αυτή, και παρουσιάζει συνολικά 66 καλλιτέχνες και περισσότερα από 70 έργα.

Η έκθεση εκφράζει την κοινή πεποίθηση των δύο μουσείων ότι τα έργα τέχνης έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν συνεχώς καινούργιες σημασίες και ανοιχτές ερωτήσεις, καθώς και να εγκαινιάζουν τον πολυπόθητο διάλογο, το βασικό αυτό εφαλτήριο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί, επομένως, και μία αντιπρόταση στην πολιτιστική και επιμελητική ομοιογένεια, επιλέγοντας, αντίθετα, ένα ανεξάντλητο πλήθος από πειστικούς αστερισμούς θεμάτων, που να οδηγεί σε συζητήσεις που αφορούν τόσο ατομικές όσο και συλλογικές συνειδητοποιήσεις, αλλά και σε δράσεις.

Η Αθήνα και η Αμβέρσα φαίνεται να αντιπροσωπεύουν δύο εσχατιές της Ευρώπης σήμερα, όμως Ελλάδα και Φλάνδρα είναι επίσης δύο περιοχές της Ευρώπης που έχουν συνεισφέρει πολλά και σημαντικά νήματα στον ιστό του πολιτισμού της. Ιδρύματα όπως το ΕΜΣΤ και το Μ HKA μπορούν να ενισχύουν και προεκτείνουν ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεισφορά. Το πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον κόσμο θα αναπτύξει, στο ίδιο πνεύμα, ακόμη περισσότερο τις διαλεκτικές σχέσεις μεταξύ του ΕΜΣΤ και θεσμών άλλων χωρών με αντίστοιχους στόχους και πρακτικές, με προσανατολισμό προς την έρευνα και την επιμέλεια της σύγχρονης τέχνης και άλλων εκφάνσεων του σύγχρονου πολιτισμού.

Bart De Baere & Κατερίνα Κοσκινά

 

Λίστα Συμμετεχόντων καλλιτεχνών – Ενότητες έκθεσης

Ισόγειο

ΟΡΜΠΑΝΙΣΜΟΣ (ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ)

Δημήτρης Αληθεινός

Λουκ Ντελέ

Άλαν Σεκούλα

ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Βάουτ Βερκάμεν

Θόδωρος, γλύπτης

Γκόσκα Ματσούγκα

ΟΡΓΗ

Ζεφ Γιες

Βλάσης Κανιάρης

Κάντι Νόλαντ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Κώστας Βαρώτσος

Φρανσουά Κιρλέ

Ν.Σ. Χάρσα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Πάουλ Ντε Βρε

Σαρένκο

Κωστής Τριανταφύλλου

ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ

Κωστής Βελώνης

Ντάνι Ματές

Τζίμι Ντέραμ

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Ηλίας Παπαηλιάκης

Βίλχελμ Σάζναλ

Λουκ Τέμανς

Υπόγειο

ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαρίνα Αμπράμοβιτς & Ουλάι

Μπερντ Λόχαους

Στέφανος Τσιβόπουλος

ΡΕΥΣΤΟ ΣΩΜΑ

Βλαντ Μονρόε

Ελένη Μυλωνά

Ούγκο Ρούλαντ

ΚΟΣΜΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ

Κουν βαν ντεν Μπρουκ

Απόστολος Γεωργίου

Μαρλέν Ντυμά

ΟΠΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Άννε-Μι Bαν Κέρεκοβεν

Αλεβτίνα Κακίτζε

Μπία Ντάβου

ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Γκιομ Βελ

Γιοχάνα Καντλ

Χρύσα

H ΡΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Κιμσούτζα

Ρία Πακέ

Δανάη Στράτου

ΠΑΛΛΟΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Χισάμ Μπενοχούντ

Βιμ Ντελβουά

Κώστας Τσόκλης

ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Νίκος Αλεξίου

Γιάελ Καναρέκ

Γκι Ρόμπαουτς

Ο ΑΣΤΑΘΗΣ ΕΑΥΤΟΣ

Ντάγκλας Γκόρντον

Ζακ Λιζέν

Λουκάς Σαμαράς

ΜΕΤΑΙΧΜΙΑΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Φράνσις Αλίς

Σαρίφ Μπενελιμά

Νίνα Παπακωνσταντίνου

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούσταμ Κάλφιν & Γιούλια Τικόνοβα

Γκι Μες

Ρένα Παπασπύρου

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Ιβάν Κοζάριτς

Νίκος Μπάικας

Τιερί Ντε Κορντιέ

Η ΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στήβεν Αντωνάκος

Φίλιπ Βαν Σνικ

Τζέιμς Λι Μπάιερς

Η ΥΛΗ ΩΣ ΝΟΗΜΑ

Νίκος Κεσσανλής

Παναμαρένκο

Γιαν Χέντρικσε

Είσοδος

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Αλμαγκούλ Μενλιμπάγεβα

Μαρία Παπαδημητρίο

Γιαν Φαμπρ

 

Πηγή: 

http://emst_muhka.ensembles.org/menu_items/62?locale=gr

Πληροφορίες Εκδήλωσης

  • Τόπος: εθνικό-μουσείο-σύγχρονης-τέχνης
  • Ημερομηνία: Διάρκεια: 31 Οκτωβρίου 2016- 29 Ιανουαρίου 2017
Τελευταία Τροποποίηση: Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 14:29